Assalamualaikum,
Kuih lompang pandan sedap di gandingkan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Haruman aroma pandannya juga sungguh memikat selera. Jom ngopi dengan lompang pandan petang ni. Maaf ye hari ni tak dapat menulis panjang sebab sibuk seharian di tempat kerja.
Langsung saja kita tengok resipi lompang pandan dibawah ni ye :)
LOMPANG PANDAN
Bahan-bahannya:
1 ½ cawan tepung beras
¾ cawan gula halus
2 cawan air
5 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh tepung jagung
Kelapa parut putih secukupya
Secubit garam
Cara membuatnya :
1.Kisar daun pandan dan tapis.
2.Satukan air pandan, pewarna hijau,tepung gandum,gula,tepung jagung dan air kapur.Kacau sehingga sebati dan tapis.
3.Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
4.Masukkan adunan ke dalam jag dan tuangkan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.
5.Kukus selama 15-20 minit sehingga terbentuk lubang di tengah-tengah lompang.
6.Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan. Kukus kelapa parut sekejap dan gaulkan dengan sedikit garam. Hidang kuih lompang dengan kelapa parut.
Artikel keren lainnya: