6. GRILLED CHICKEN with FRIED OYSTER MUSHROOM.Bahannya:.Ayam panggang
1kg Peha ayam, di bersihkan dan di kelar2.
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu besar biji ketumbar - digoreng dan ditumbuk halus
1/2 sudu teh jintan manis - digoreng dan ditumbuk halus
1 inch halia - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuh halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak canola atau kacang goreng
.
Caranya:
.
Gaulkan ayam dengan bahan2 diatas, peram dalam sejam sebelum di panggang di oven atau arang.
.
Panaskan oven dalam suhu 200C
letakan peha ayam yang sudah di rempah di tengah oven, setkan timer alert selama 30mins...
.
Sajikan dengan cendawan goreng.
.
Bahannya :
.
Cendawan Tiram goreng.
1 paket cendawan tiram - dibelah kasar2
1 biji telur
Secubit lada hitam
2 ulas bawang putih di cinchang halus
Sedikit daun sadri (sup) dihiris halus
Garam secukup rasa
Minyak zaitun/canola/mentega untuk menumis
.
Caranya:
.
Panaskan minyak atau mentega, goreng bawang putih nya masukan cendawan bila bau bawang nya bangkit, letakan garam secukup rasa, daun sadri dan lada hitam.
.
Gaulkan hingga sebati, Pecahkan telur kacau sebentar dan tuangkan pada cendawan nya.
.
Goreng hingga masak. Sajikan di samping ikan salmon/ayam bakar/panggang bersama nasi.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..Sumber : Chef Joha Hassan
Artikel keren lainnya: